Spraytan

Senast Uppdaterat 16 januari, 2023 av Mariethe

Spraytan är ett enkelt sätt att få snabbt och effektivt solbränna utan att behöva utsätta din hud för de skadliga strålarna från solen. Ett alternativ är brun utan sol, men på denna sida ska vi kika närmare på Spraytan, vilka fördelar metoden har, hur en behandling går till, och tips och tricks om hur du kan ta hand om din hud innan och efter applicering. Fortsätta läsa nedan för att ta reda på allt du kan tänkas behöva veta om Spraytan.

Vad är spraytan?

Spraytan är en metod för att applicera en ultrafin dimma av brun utan sol spray på kroppen med en handhållen airbrush-apparat. Den kan användas för att ge en jämn, naturlig solbränna utan att huden utsätts för skadliga UV-strålar. Lösningen innehåller dihydroxyaceton (DHA), som reagerar med proteiner i döda celler på hudytan för att ge en solbränna. DHA är ett säkert ämne som har godkänts av Läkemedelsverket och är samma verksamma ämne som används i brun utan sol produkter för hemmabruk. Skillnaden mellan Spraytan och brun utan sol produkter för hemmabruk handlar specifikt om appliceringsmetod.

Fördelarna med Spraytan

Det finns ett antal fördelar med att använda Spraytan, särskilt om man ställer det emot traditionellt solande eller solarium. Spraytan gör det möjligt att på en kort tid efter behandlingen utveckla en solkysst hudton lik en naturlig solbränna. Behandlingen går snabbt och djupet på solbrännan gå att justera efter preferens. Samtidigt slipper användaren utsätta sig för skadliga UV-strålar och riskera att utveckla hudcancer eller låta huden åldras i förtid som annars kan bli resultatet av pressande på stranden eller i solarium.

Ska man se till fördelarna med spraytan jämfört med brun utan sol applicering i hemmet så kan resultatet vara något mer långvarigt mellan 5 – 10 dagar, samtidigt som det är enklare att få ett jämnt resultat med spraytan på salong än vid applicering av brun utan sol hemma.

Så här fungerar spraytan

När du går på en Spraytanbehandling på en salong applicerar teknikern spraytan på huden med hjälp av en handhållen airbrush-enhet. Spraytan-lösningen sprayas på huden på nära håll och skapar en fin dimma som täcker kroppen jämnt. En applicering tar mellan 2 – 5 minuter och man brukar applicera två lager för bästa resultat. Efter applicering ska spraytanmisten få sjunka in och torka i cirka 3 -5 minuter innan klienten kan klä på sig.

Under själva spraytan behandlingen kan man som kund bestämma helt själv om man önskar vara utan kläder eller i underkläder. Efter behandlingen rekommenderas man att använda löst sittande kläder för att färgen inte ska skavas av. Det är även en fördel om kläderna är mörka då du inte riskerar att få några fläckar.

Efter en behandling bör du vänta angiven tid, vanligtvis omkring 8 timmar innan du tar din första dusch. Efter den första duschen kommer du även att upptäcka att färgen minskar lite i intensitet.

Hur man förbereder sig inför ett spraytanbesök

Det finns ett antal förberedelser en kan göra för att få bästa möjliga resultat vid ett spraytan-besök. Till exempel bör du:

  • Duscha och rengöra huden innan besöket
  • Peela bort rester av gammal spraytan
  • Undvika att vaxa dig eller noppa dina ögonbryn samma dag som besöket
  • Om du vill raka dig rekommenderas det att du gör det dagen innan besöket.
  • Undvik att applicera feta krämer, deodoranter eller liknande då det kan påverka resultatet

Att tänka på efter spray tan

Det är inte bara innan spraytan du bör vara noga, behandlingen kommer hålla längst om eftervården sköts ordentligt. Här är våra bästa råd för långvarig soldusch:

  • Undvik att duscha eller tvätta händer direkt efter behandlingen. Du bör vänta minst 8 timmar innan du tar din första dusch. Vid första duschen kommer du se produkten försvinna från kroppen. Oroa dig inte, kvar blir ett naturligt solkysst resultat.
  • Undvik träning eller annan aktivitet som kan få dig att svettas, spara gärna detta tills efter första duschen.
  • Smörj in dig regelbundet med hudkräm. Om du håller huden återfuktad kommer resultatet bli mer varaktigt. Du kan även välja att smörja in med en brun utan sol booster som håller färgen vid liv längre.
  • Det kan vara en bra idé att ha en brun utan sol produkt för ansikte och händer eftersom dessa tvättas oftare och därför snabbare förlorar färg. Du kan då addera så att färgen upplevs mer jämn över hela kroppen.

Är spray tan bättre än BUS hemma?

Frågan om spraytan är bättre än BUS hemma är ytterst personlig. Om du bor i en storstad som Stockholm eller Göteborg har du kanske enkelt tillgång till att boka en spraytan när du önskar, men om du bor på mindre ort kan det vara enklare med bus. I den här Spray tan vs BUS artikeln har vi listat för och nackdelar med spraytan behandlingen jämfört med bus, du hittar även marknadens bästa bus produkter för dig som gärna vill applicera färgen hemma.

Foto av författare
Mariethe
Hudterapeut som älskar att uttrycka sig i skrift. Hjälper Emma med testning, innehåll, research och faktakoll på Brunutansol.info