Spraytan hemma: Få den perfekta solbrännan hemma med spraytan

Senast Uppdaterat 12 oktober, 2023 av Mariethe

Att ha en solkysst hud kan ge oss en härlig och fräsch känsla. För de som inte har möjlighet att sola utomhus eller besöka ett solarium kan spraytan vara en utmärkt lösning.

I denna artikel kommer vi att utforska hur man använder spraytan hemma, dess fördelar och nackdelar samt olika produktalternativ att överväga när du vill bli snabbt brun utan sol.

Spraytan hemma = En form av brun utan sol

Vad är spraytan? Spraytan är en populär metod för att få en solbränna utan att behöva utsätta huden för solens skadliga strålar. Istället appliceras en speciell färgad lösning på huden med hjälp av en sprayflaska eller en spraytan-maskin.

Denna lösning innehåller ett aktivt ämne, vanligtvis DHA (dihydroxiaceton), som reagerar med hudens översta lager och ger en brun färg.

Fördelar med spraytan hemma:

 1. Bekvämlighet: Genom att använda spraytan hemma kan du undvika att boka och besöka en solstudio. Du kan enkelt applicera spraytan när det passar dig bäst.
 2. Anpassningsbarhet: Med spraytan kan du kontrollera den önskade nyansen och intensiteten av din solbränna. Du kan applicera mer eller mindre färg för att uppnå det resultat du önskar.
 3. Snabbt resultat: Spraytan ger omedelbara resultat. Du kan se en synlig solbränna redan efter några timmar.
 4. Undvika solskador: Genom att använda spraytan kan du undvika riskerna med att överexponera huden för solens skadliga UV-strålar, vilket kan leda till solbränna, tidigt åldrande och hudcancer.

Nackdelar med spraytan hemma:

 1. Svårigheter med applicering: Att applicera spraytan jämnt över hela kroppen kan vara svårt när man gör det själv. Det kan vara utmanande att nå vissa områden som ryggen eller baksidan av benen.
 2. Risk för fläckar: Om spraytan inte appliceras jämnt eller om huden inte förbereds ordentligt kan det leda till fläckar eller ojämn färgton.
 3. Doft: Spraytan-produkter kan ibland ha en obehaglig lukt på grund av DHA: s reaktion med huden. Detta kan dock variera mellan olika märken och produkter och är inte nödvändigtvis något man slipper för att man gör spraytan på salong.
 4. Kortvarig effekt: En spraytan tenderar att blekna över tid eftersom de döda hudcellerna naturligt exfolieras bort. För att upprätthålla solbrännan behöver du vanligtvis applicera ny spraytan varje vecka eller så. Å andra sidan blir det billigare att göra detta hemma än på salong.

Produktalternativ för spraytan i hemmet

En spraytan är i sin essence ett sätt att applicera brun utan sol med hjälp av en sprayfunktion. Detta kan göras på olika sätt, bland annat med hjälp av spraytan maskiner och aerosolflaskor.

brun utan sol spraytan hemma

Det finns även andra sätt att applicera brun utan sol hemma. Till exempel via krämer och mousse. Då är det inte spray tanning, eftersom produkten inte sprayas på, men det kan vara det bästa alternativet för en del som vill ha ett perfekt resultat hemma. Därför listar vi både och nedan:

Spraytan-maskin

För de som vill ha en professionell känsla och kontroll över appliceringen kan en spraytan-maskin vara ett alternativ. Dessa maskiner är utrustade med en kompressor och en spraypistol som ger en fin dimma av färgad lösning.

Det kräver dock mer investering och kunskap för att använda maskinen korrekt.

Tips! Att använda en spraytan maskin kan vara både knepigt och dyrt då de tenderar att ta upp stor plats och vara en rejäl investering. Numera finns dock portabla spraytan maskiner och kit för spraytan hemma. Till exempel från Tanrevel.

tanrevel pro start kit

Spraytan i aerosolflaska

Detta är den vanligaste typen av spraytan-produkt för hemmabruk. Aerosolflaskor ger en fin dimma av färgad lösning som kan appliceras direkt på hudens yta. Det finns olika märken och nyanser att välja mellan för att passa olika hudtoner och preferenser.

Mousse eller kräm

Dessa produkter kommer vanligtvis i tuber eller burkar och har en krämig konsistens. De är lätta att applicera och sprids jämnt över huden. Mousse eller krämer kan vara ett bra alternativ till spraytan för nybörjare eftersom de ger mer kontroll över appliceringen.

Brun utan sol droppar

Detta är koncentrerade droppar som kan blandas med din vanliga fuktighetskräm eller kropps lotion. Detta är en enkel form av applicering som där du kan anpassa antalet droppar beroende på önskad intensitet.

Detta alternativ ger dig också möjlighet att gradvis bygga upp till en snygg färg.

Ida warg tanning dropps

Steg för steg: Spraytan hemma med perfekt resultat

Att applicera spraytan hemma kan verka överväldigande för vissa, men med rätt förberedelse och teknik kan du uppnå en jämn och naturlig solbränna. Här är en steg-för-steg-guide för att hjälpa dig att uppnå perfekt resultat med spraytan hemma:

Steg 1: Förberedelse

Innan du applicerar spraytan är det viktigt att förbereda huden ordentligt för att få en jämn och långvarig färg. Här är några viktiga steg att följa:

 • Exfoliera huden

Använd en mild kroppsskrubb eller exfolierande handske för att ta bort döda hudceller och släta ut hudens yta. Koncentrera dig på områden som armbågar, knän och fötter. Detta är en förutsättning för att få en solbränna som är jämn och håller länge.

 • Raka eller vaxa

Om du vill raka eller vaxa några områden, gör det innan du applicerar spraytan. Detta hjälper till att undvika ojämn färgning och fläckar.

 • Återfukta torra områden

Applicera en fuktighetskräm på torra områden som armbågar, knän och fötter. Detta hjälper till att förhindra att spraytan absorberas ojämnt. Precis som att ta bort döda hudceller är detta en förutsättning för att få en jämn solbränna som håller länge.

Steg 2: Skydda omgivningen

Spraytan kan sprida sig och färga föremål runt omkring dig. Se till att skydda omgivningen genom att placera plastfolie eller en gammal handduk på golvet och använda skyddande kläder.

Steg 3: Applicera spraytan

Nu är det dags att applicera spraytan för att få den önskade solbrännan. Här är några tips för en jämn applicering:

 • Läs noggrant igenom och följ instruktionerna på spraytan-produkten.
 • Skaka flaskan väl för att blanda färgen ordentligt.
 • Håll flaskan cirka 20-30 centimeter bort från huden och applicera en jämn dimma av spraytan. Arbeta i sektioner, till exempel ben, armar, mage och rygg, och undvik att överapplicera på ett område.
 • Använd en spraytan-handske eller applikatorvante för att jämna ut färgen och undvika fläckar.
 • Var extra försiktig med knän, armbågar och fötter, där huden kan absorbera färgen mer intensivt. Applicera mindre mängd färg på dessa områden för att undvika att de blir för mörka.
brun utan sol spraytan

Steg 4: Låt färgen utvecklas

Efter appliceringen av spraytan är det viktigt att låta färgen utvecklas på rätt sätt. Här är några riktlinjer att följa:

 • Undvik att komma i kontakt med vatten eller svett under de första 6-8 timmarna efter appliceringen, eftersom det kan påverka färgens

Inlägget innehåller affiliatelänkar. Genom att du handlar via länkarna får vi en provision. Det är inget som påverkar vad du får betala för varan.

Vanliga frågor om spraytan hemma

Vilken spraytan är bäst?

Det bästa spraytan-märket eller produkten kan variera beroende på individuella preferenser och hudtyp. Det är bäst att läsa recensioner, prova olika märken och hitta en som fungerar bra för dig.

Om du vill ha lite hjälp på vägen rekommenderar vi att du kollar in vår bäst i test lista över bästa brun utan sol innan du bestämmer vilken produkt du ska köpa.

Vad ska man tänka på innan man gör spraytan?

Innan du gör spraytan är det viktigt att exfoliera huden för att ta bort döda hudceller, raka eller vaxa om det behövs och återfukta torra områden.

Du bör också läsa och följa instruktionerna på spraytan-produkten noggrant för bästa resultat. På så vis får du ett bättre resultat som håller länge/längre än utan förberedelse.

Kan man raka sig när man har spraytan?

Det rekommenderas att inte raka sig omedelbart efter appliceringen av spraytan. Det är bäst att vänta minst 24 timmar för att undvika att förstöra eller försvaga färgen.

Faktum är att för ett perfekt resultat är det bättre att raka sig innan applicering av brun utan sol eller spraytan hemma/på salong.

Hur länge ska en spraytan sitta?

Det beror på produkten och instruktionerna från tillverkaren.

Vanligtvis rekommenderas att låta spraytan sitta på huden i minst 6-8 timmar för att färgen ska utvecklas ordentligt.

Efter det kan du duscha för att avlägsna eventuella överflödiga färgrester.

Foto av författare
Mariethe
Hudterapeut som älskar att uttrycka sig i skrift. Hjälper Emma med testning, innehåll, research och faktakoll på Brunutansol.info