Kan man sola med brun utan sol?

I det här inlägget går igenom om man kan sola med brun utan sol eller om det på något sätt är farligt.

Efter en lång vinter med flera månader utan naturlig sol är det många som ”fuskar” med solbrännan genom att använda en brun utan sol produkt. När vårsolen börjar titta fram och man längtar efter att få lägga sig i solstolen kan det vara bra att fundera kring om man kan sola med brun utan sol?

Går det bra att sola med brun utan sol?

Det går bra att sola med brun utan sol kvar på kroppen men det finns ett par saker som man ska tänka på vilka vi går igenom nedan.

1. Att sola med brun utan sol kan åldra huden

Det som gör att man blir brun av brun utan sol är ett ämne som heter DHA. DHA reagerar med proteinet i huden och gör att huden då färgas mörkare. Det kan blir problem om DHA utsätts för skarpt solljus. Läs vad hudterapeuten Johanna har att säga:

”Om DHA utsätts för solljus frigörs fria radikaler som riskerar att bryta ner och skada cellerna i huden. Din kollagen och elastiska fibrer blir inte längre lika elastiska.”

hudterapeuten Johanna Turén

2. Brun utan sol innehåller ofta parfym

Många brun utan sol produkter innehåller parfym som tillsätts för att produkterna ska ha en bättre doft. Parfymämnen i kombination med stark sol kan orsaka pigmentförändringar eller allergiska reaktioner för den som har känslig hud.

Kan man sola med brun utan sol?

3. Brun utan sol ger inget solskydd

Många misstar sig i att brun utan sol även fungerar som solskydd men så är inte fallet. Det finns BUS-produkter som även har solskydd men långt ifrån alla. Kontrollera din BUS-produkt för att se om det finns något solskyddsfaktor i den. Annars behöver du komplettera med en separat solskyddsfaktor eller undviks att vara i solen helt och hållet.

Om du letar efter en produkt som både är brun utan sol och ger dig skydd mot solens strålar tycker vi du ska titta på St Moriz Advanced Tan & Protect SPF30.

Produkter både återfuktar och skyddar huden samtidigt som du får en fin solbrun nyans. Den ger ett jämt resultat och framförallt så skyddar den dig mot solens UVA och UVB strålar!

4. Brun utan sol döljer röd hud i solen

När du använder brun utan sol får din hud en färg som inte är din naturliga. Därför kan de bli svårt att se om huden är röd och därför ökar risken att du bränner dig. Som vi tog upp i punkten ovan är det viktigt att komma ihåg att undvika solen i största utsträckning och även säkerställa att du använder ett bra solskydd.

5. Var alltid försiktig i solen

Man ska alltid vara försiktig i solen och fundera på om man verkligen ska exponera huden mot solens skadliga UV-strålar. Att vara i solen med heltäckande kläder och solskydd eller sitta i skuggan och läsa ger tillräckligt med D-vitamin och du får även färg fast du befinner dig i skuggan.

Vill du ha mer färg på kroppen är det bättre att använda sig av brun utan sol. Läs gärna vår artikel om vilka brun utan sol produkter som är bäst.

Sammanfattning: Kan man sola med brun utan sol?

Det går bra att sola med brun utan sol men det kan finns några saker som man ska beakta. Framförallt kan din hud försämras och dess elasticitet bli sämre om du solar med brun utan sol.

Jag själv föredrar att ta bort min brun utan sol innan jag lägger mig i solstolen. Under de månader som det faktiskt går att sola i Sverige använder jag inte mina brun utan sol produkter i samma utsträckning och därför är det inte heller ett jätte stort problem för mig.

Foto av författare
Emma Andersson
Intresserad av mode och skönhet. Skriver artiklar åt Brunutansol.info.

Lämna en kommentar