Hur vet man att brun utan sol är gammal?

Senast Uppdaterat 18 oktober, 2022 av Mariethe

Hur vet man att brun utan sol är gammal? För att få bästa möjliga resultat med self tan produkter finns det flera saker att ta hänsyn till. Bland annat gäller det att förbereda huden väl. Men faktum är att det inte spelar någon roll om du gör alla förberedelser i världen för att få en snygg fuskbränna om brun utan sol produkten du använder har utgått. Så hur vet man om en brun utan sol är gammal? Och hur undviker man att få tag i en utgången produkt. Här är våra bästa tips:

Kontrollera bäst före-datumet på flaskan 

Bäst före-datumet är en stämplad indikation på hur länge en produkt kommer att behålla sina bästa egenskaper – i det här fallet effekten produkten ger samt hur säker produkten är rent hygieniskt. När bäst före-datumet har passerat kan produktens kvalitet försämras. Du bör därför inte köpa en produkt som har gått ut i datum. Hur länge en brun utan sol produkt håller kan variera. Oftast rekommenderas användning inom 12- 18 månader efter öppning. Men en produkt som passerar bäst före datum innan detta kan trots allt bli gammal.

Om det är en produkt som du redan köpt så kan du förstås önska använda den. Att produkten har gått ut behöver trots allt inte betyda att produkten är osäker att använda. Det finns nämligen mer sätt för att ta reda på om produkten verkligen blivit gammal. Mer om det kommer du kunna läsa längre ner.

hur vet man att brun utan sol är gammal

Om bäst-före-datumet saknas, kontrollera batchnummer

Batchnummer (partibeteckning) finns vanligtvis på botten eller baksidan av flaskan. Det består vanligtvis av bokstäver och siffror (t.ex. AB1234). Partibeteckningen kan vara till hjälp för att avgöra om en produkt är färsk eftersom företag ofta tillverkar produkter i stora partier. De första produkterna från linjen kommer att ha ett lägre batchnummer än de produkter som produceras senare. Det finns även hemsidor där du kan kontrollera batchnummer.

Om du inte väljer att använda en sådan sida är ditt andra alternativ för att ta reda på när en viss produkt tillverkades att kontakta företaget direkt och ge dem batchnumret. De bör kunna tala om för dig när just din produkt tillverkades.

Tänk dock på att företagen inte alltid har denna information lättillgänglig och att det kan ta tid för dem att spåra upp den.

Kontrollera färgen

Om du har öppnat flaskan och är osäker kan du avgöra om produkten är gammal genom dess färg. En brun utan sol produkt som blivit gammal är lätt att känna igen eftersom det aktiva ämnet i produkten, DHA, det ämnet som i vanliga fall är tänkt att göra färgen gyllenbrun, färgar istället produkten grön. Så om du märker att din brun utan sol-produkt har ändrat färg sedan du använde den senast är det stor chans att den har gått ut.

I detta läge bör du inte chansa, den som smörjer in sig med en grön brun utan sol produkt riskerar att själv färga huden grön. Och även om färgen ej är permanent så är det åtminstone tråkigt att dyka upp grönfärgad på ett event eller utekväll.

Visste du att en del brun utan sol har vad som kallas för en color guard? Detta innebär att produkten är färgad för att du lättare ska kunna applicera den jämnt och inte ett tecken på att brun utan sol produkterna är gamla. Ett bra exempel på ett varumärke som erbjuder self tanning produkter både med och utan color guard är Ida Warg.

Fortfarande osäker – Gör så här

Om du fortfarande känner dig osäker på om brun utan sol produkterna kan vara gamla är det absolut bästa alternativet att ta det säkra före det osäkra. Men visst, vi förstår att du kanske investerat dyrbara slantar i din produkt och inte vill gå miste om dessa. Här är vad du kan göra:

Om du precis köpt den: Gå tillbaka med produkten till butiken/kontakta kundtjänst och förklara.

Om du haft den ett tag och använt den: Applicera en liten del av denna BUS kräm, lotion eller mousse på en plats på kroppen där den inte kommer synas om färgen skulle vara felaktig innan du väljer att smörja in hela kroppen. Undvik således ansiktet.

kasta gammal brun utan sol
Dags för en ny BUS? Kolla in vårt brun utan sol bäst i test.

Fortfarande osäker: Kasta brun utan sol produkten och köp en ny.

Slutsats 

Utgångna self tanning-produkter ger dig inte nödvändigtvis en sämre solbränna – men de kanske inte heller ger dig optimala resultat. För att få bästa möjliga resultat med en brun utan sol produkt finns det flera saker att tänka på. En av dem är att helt enkelt kontrollera om det finns tecken på att din produkt kan ha gått ut, till exempel genom att kontrollera om den har ett bäst före-datum eller om den har ändrat färg. Genom att följa dessa tips från brunutansol.info kan du se till att du använder en kvalitetsprodukt som ger dig överlägsna resultat.

Foto av författare
Mariethe
Hudterapeut som älskar att uttrycka sig i skrift. Hjälper Emma med testning, innehåll, research och faktakoll på Brunutansol.info