Blir man brun med solkräm?

Senast Uppdaterat 9 april, 2024 av Gabriel Vlasic

Att man bör ta solens strålar på allvar och sola med måtta är nog de flesta medvetna om vid det här laget. Men betyder det att man behöver offra en solkysst look och gömma sig i vassen hela sommaren, eller går det att bli brun med solkräm? Det och några andra vanliga frågor och svar om solning kan du läsa mer om nedan.

Därför är det viktigt att använda solskydd

Solskydd är ett viktigt steg för att skydda din hud när du utsätts för solljus. Många undviker att smörja in sig med solkräm innan de vistas i solen trots att de vet med sig att ökar risken för att skada huden och mer än så.

Krämer med solskyddsfaktor (spf) kan hjälpa till att skydda huden mot bland annat:

1. Risken för hudcancer (Malignt Melanom)

Risken för hudcancer ökar drastiskt när man skippar solskyddsfaktor. Till skillnad från vad många tror så ökar inte risken för hudcancer enbart om du bränner dig. Ju längre tid din hud utsätts för solens UV-strålar desto mer ökar risken. Risken ökar sedan betydligt mer om du råkar bränna dig.

När det kommer till hur motståndskraftiga vi är mot sol så är barn extra känsliga. Barns hud har samma möjlighet att skapa skyddande pigment som en vuxen hud har och därför bör man skydda de små extra noga.

2. Hudens åldrande

Efter att ha talat om hudcancer kan hudens åldrande kännas som en mindre bagatell. Men om du som många andra vill hålla dig ung och fräsch och kanske investerar i både behandlingar, krämer och smink – så bör du inte göra jobbet ogjort genom att sola utan solskydd.

Genom att slarva med solskyddet låter du UV-strålning bryta ner hudens kollagen och elastin. Detta kommer påskynda hudens åldrande och ge allt det där vi försöker motverka till exempel pigmenteringar, ökad porstorlek och ytliga kärl.

Tips! Sola aldrig huden så att den blir röd. Att huden blir röd innebär att du har bränt dig och därmed kan ha orsakat bestående skador på din hud. Stressa inte med din solbränna utan ha tålamod så kommer du få färg utan att göra skada.

Om jag använder solkräm så får jag inte tillräckligt med D-vitamin?

Det stämmer att D-vitamin produceras i huden när den utsätts för solljus. Att sola utan solskydd innebär dock att man utsätter sig för en mycket högre mängd UV-strålning än vad som rekommenderas – och många människor behöver inte mer D-vitamin än vad de får genom regelbunden exponering.

Om du bor i något av de skandinaviska länderna kan det dock vara vettigt att komplettera med ett kosttillskott på vinterhalvåret.

Solkräm som skyddar mot både UVA och UVB strålar är viktigt

Att skydda sig mot både UVA och UVB strålar är viktigt och det görs bäst med en solkräm. För att att du ska skydda huden mot solens UV strålar på bästa sätt behöver du en hög solskyddsfaktor.

Blir man brun med solskyddsfaktor 50?

Jo, oavsett om du använder SPF 30 eller SPF 50 så kommer du få färg. Det tar visserligen lite längre tid, men med tiden byggs melaninet i huden upp och ger dig ett naturligt skydd och en mer långvarig solbränna. Dessutom minskar du risken för hudcancer.

Räcker det med SPF 15?

Att använda ett solskydd med låg solskyddsfaktor är naturligtvis bättre än att inte använda solskydd alls när du befinner dig i solen. Dock är det rekommenderat att börja med SPF 30 eller till och med SPF 50.

När det kommer till solskydd handlar en hög solskyddsfaktor om hur länge du kommer kunna vara i solen utan att bränna dig. Om du väljer det lägsta solskyddet (SPF 6) kommer du att kunna vara i solen 6 gånger så utan att bränna dig än vad du normalt kunde varit. För SPF 15 gäller 15 gånger så mycket osv.

Så här mycket skydd ger en solskyddsprodukt:

  • SPF 15 skyddar mot 93% av UVB-strålar
  • SPF 30 skyddar mot 97% av UVB-strålar
  • SPF 50 skyddar mot 98% av UVB-strålar
brun utan sol UVB informations ruta

När jag fått färg behöver jag inget skydd

Nej, även när du har en bränna eller om du har en mörkare hy är du känslig för solens strålar. Melaninet i vår hud ger ett visst skydd mot solen, men inte tillräckligt för att skydda oss från att bränna oss eller utveckla cancer. Även om du redan har en solbränna är det därför viktigt att smörja in dig med solskydd.

Applicera rikligt med solskyddsfaktor för ett fullgott skydd

Oavsett om du ska sola eller bara spendera mycket tid i solen bör du helt enkelt alltid använda UV-skydd som skyddar dig mot både UVA och UVB strålar. För att du ska få ett fullgott solskydd krävs det viktigt att använda tillräckligt med produkt. Den som snålar på solkrämen kommer inte nå upp till den solskyddsfaktor som anges på produkten.

Du bör även vara noga med att återapplicera ofta. Om du solar aktivt och svettas bör du vara noga med att återapplicera åtminstone varannan timme.

Toppa med brun utan sol men undvik solarium

Visst krävs det lite längre tid i solen för att utveckla en ordentlig solbränna när du använder solskyddsfaktor. Till en bit in på sommaren har du all möjlighet att utveckla en fullgod bränna både i ansiktet och på kroppen. Fram tills att du fått färg finns det olika sätt att kompensera och mörka upp den solbränna du har. Du har till exempel möjlighet att använda brun utan sol.

Brun utan sol är en produkt som är helt ofarlig att använda, men den innehåller inget solskydd. Det innebär att den inte skyddar mot UV-strålar och gör inte att du kan vara längre i solen. De bästa brun utan sol produkterna ger dig en naturlig bränna som ser äkta ut.

Att bygga upp en solbränna genom att sola solarium innan sommaren är dessvärre inte ett lika bra alternativ. UVA-strålar gör att du får en fin solbränna men de går också långt ner i huden och gör också att huden skadas och åldras i förtid.

Tips! Glöm inte läpparna. Det är lätt hänt att man smörjer in sig med solskyddsfaktor över hela kropp och ansikte men de stackars läpparna glöms bort. Skaffa ett läppbalsam eller läppglans med högt solskydd så är du kittad.

brun med solkräm smörja in

Du blir brun med solkräm

Slutligen, oroa dig inte. som vi nämnde ovan så kommer du att få färg även om du använder solskydd. Att du solar utan solskydd och blir röd på kroppen och ansiktet kommer inte gynna dig i längden. Istället riskerar du att din hud åldras i förtid och än värre, utveckla hudcancer.

Vårt tips är att du använder solskydd som skyddar mot både UVA och UVB i ansiktet året runt, gärna med SPF30 – 50. När du ska vistas i solen bör du skydda kroppen med en hög solskyddsfaktor och att spendera tid i skuggan gör också sitt.

Försök att undvika att spendera för många timmar i solen när den är som starkast (mellan 11.00 och 15.00) och smörj in din hud regelbundet!

Foto av författare
Mariethe
Hudterapeut som älskar att uttrycka sig i skrift. Hjälper Emma med testning, innehåll, research och faktakoll på Brunutansol.info