Sola smart: Du kan bli brun i skuggan

Senast Uppdaterat 27 mars, 2023 av Mariethe

Det är en fråga som vi alla undrar över – blir man brun i skuggan? Och nu har forskare funnit beviset för att man blir brun, om än inte lika solbränd som i direkt solljus. Det finns många teorier om detta, men den här studien visar helt klart att det blir en fördelaktig solbrun färg på huden när man vistas i skuggan. Detta är viktigt då många soldyrkare utsätter huden för onödiga påfrestningar och dessutom glömmer solskydd. Detta trots att det kan vara livsfarligt att gång på gång glömma skydda sin hud.

Sverige – soldyrkarnas land

När man är uppväxt i Sverige där sommaren är kort och vintrarna känns allt längre för varje år som går, är det inte konstigt att man blir en riktig soldyrkare och vill lapa i sig av alla solens strålar. Men förbi är de dumdristiga dagar då vi pressade oss i solens strålar hela dagen, utan att ens så mycket som tänka på solskydd.

sola i skuggan - bli brun i skuggan

Att vistas i solen och lapa i sig av solens UV strålar kan naturligtvis göra mycket gott rent mentalt. Men att ligga och sola utan solskyddsfaktor när solen står som högst för att hoppas på en riktigt fin solkysst look är dömt att misslyckas. I värsta fall bränner du dig! Något som inte bara är mycket obekvämt, utav rent av farligt. Visste du att bränna sig av solens uv strålar ökar risken för Malignt Melanom (hudcancer)?

Ett bra sätt att undvika att överexponseras för uv strålning är att befinna sig i skuggan. Det innebär dock inte att du inte kan få färg. Faktum är att det med lite tålamod är möjligt att få en bra färg i skuggan.

Därför blir du brun när du befinner dig i skuggan

Det kan verka hopplöst att försöka få en snygg solbränna sittandes i skuggan. Men visste du att skuggan endast skyddar dig mot ca hälften av UV strålningen och med tanke på att UVA och UVB strålar fortfarande når oss när vi befinner oss under ett parasoll eller i annan skugga så är det absolut möjligt att bygga upp en fin färg utan att riskera att bränna dig.

Att du befinner dig i skuggan bör dock inte användas som en anledning att skippa en lagom hög solskyddfaktor. UVA och UVB strålar tar sig igenom tyg och kan även träffa dig då de reflekteras från sanden på marken eller liknande,

Genom att sola i skugga bygger du upp en bättre grund och risken att du börjar fjälla är låg.

solstrålar uv strålar uv index

Säkrast att undvika solens UV strålning

Med det sagt, tycker vi inte det är värt risken att sola, oavsett hudtyp, tidigare bränna, eller om man använder solkräm med hög solskyddsfaktor för att skydda sig eller ej. Säkrast är det helt enkelt att undvika den skadliga UV strålningen i den mån det går.

Vi rekommenderar att du skyddar dig mot solen under ett parasoll och är noga med att använda och återapplicera solkräm med medel till hög solskyddfaktor regelbundet.

Om du inte har möjlighet att helt undvika solen under dagen så bör du åtminstone försöka hålla dig borta från solens strålar mitt på dagen när de är som starkast.

Vad är UV index?

UV-index är ett mått som talar om hur kraftfull solens UV strålning är. Det lägsta UV-indexet är 0 och det högsta är 11. Den svenska sommaren ligger mellan 3 och 8. Men i utlandet, till exempel i Spanien eller Thailand, blir UV-indexet ännu högre. Därför är det viktigt att du anpassar solskyddsfaktorn beroende på ditt resmål och din egen känslighet.

UV-index uppger hur mycket UVA och UVB strålningen beräknas bli den dagen. Det kan vara smart att kontrollera UV-index innan man beger sig ut på morgonen. De beräknade nivån på UV-index går till exempel att hitta i väderappen på telefonen, eller på datorn.

Positivt med att sola

Trots att vi ska iaktta försiktighet när det kommer till vår exponering UV-strålarna betyder det inte att vi helt och hållet ska undvika sol. Solen är till exempel en viktig källa för D-vitamin. D-vitamin behövs bland annar för benstomme, muskler och huden. Därför kan det vara viktigt att ta in lite sol då och då.

Säkra tips för en säker solbränna

Vårt absolut bästa tips när det kommer till sol är att du ska minnas att du blir brun även i skuggan, och att du inte bör glömma att det finns andra sätt att blir brun på än att sola. Nämligen brun utan sol.

Det går bra att sola med brun utan sol, men brun utan sol är inte ett solskydd och kommer inte skydda dig mot solen. Dessa produkter innehåller vanligtvis ingen spf, och kommer därför inte förhindra att du bränner dig. Dock kan du med hjälp av brun utan sol skippa de timmar du brukar steka i solen på sommaren utan att kompromissa bort en snygg solkysst look. Här hittar du marknadens bästa brun utan sol produkter.

Våra bästa tips till dig som befinner dig i solen

Vi förstår att du trots allt inte helt och hållet kan undvika lite solning när solens varma strålar trots allt bjuder på en härlig dag på stranden. Därför tänkte vi passa på att ge dig våra bästa tips:

brun i skuggan
  • Sola i skuggan – Med lite tålamod får du färg
  • Använd hög solskyddsfaktor
  • Täck axlar och andra utsatta kroppsdelar med kläder
  • Undvik att vara i solen när strålarna är som starkast (mellan kl. 11 -14)
  • Om du trots allt är i solen när strålarna är som starkast – överskrid inte 10 -15 minuter
  • Du kan bränna dig oavsett hudtyp (myter om att personer med mörk hy inte bränner sig är falska)
  • Håll koll på födelsemärken som har en udda form eller verkar växa i storlek. Kolla hellre dem hos en läkare en gång extra

Sammanfattning

Nu när du vet hur du kan bli brun utan sol finns det ingen ursäkt för att inte skydda din hud samtidigt som du får den look du vill ha. Se till att alltid använda solskyddsfaktor, även när du solar i skuggan, och undvik att vistas i direkt solljus under högsäsong. Om du vill minska tiden i solen kan du överväga att använda en bus-produkt för att få en vacker bronsfärgad hy. Genom att följa dessa tips kan du njuta av alla fördelarna med en solkysst look utan att riskera din hälsa.

Foto av författare
Mariethe
Hudterapeut som älskar att uttrycka sig i skrift. Hjälper Emma med testning, innehåll, research och faktakoll på Brunutansol.info